ZAJÍMAVOSTI: Evropský den bez aut 2011

19.09.2011 13:00

V těchto dnech probíhá v Praze Evropský den mobility (16. - 22.9 2011). Jedná se již o 10. jubilejní ročník, který má téma Alternativní doprava.

Evropský  týden  mobility  je  kampaň  pro  občany  měst  a  obcí,  která  má  za  cíl  upozornit  na problémy  se  stále  narůstající  automobilovou  dopravou,  a  zároveň  nabídnout  možnosti  a výhody  alternativních  druhů  dopravy.  V  mnohých  evropských  městech  už  dnes  můžeme vidět, že prostor v ulicích patří nejen autům, ale také chodcům, cyklistům a veřejné dopravě. A k rozšíření tohoto trendu do dalších měst má Evropský týden mobility pomoci.

Nedílnou součástí tohoto projektu je také Evropský den bez aut který se uskutečnil v sobotu a na něm jsem také nechyběl.

 

Celá akce se odehrávala na pražském Smetanově nábřeží (od kavárny Slavia až k Rudolfinu). Program začínal v 11 hodin. Počasí opravdu vyšlo, nad Prahou vyšlo sluníčko a teploty byly opravdu příjemné.

Všichni  příchozí  se  mohli  těšit  na  výstavu  tramvají  a  elektrobusu,  prezentaci  elektokol  a skútrů, informační stánky - Dopravní podnik, Ropid, PRE, RWE a další.

Nebyla  nouze  také  o  hudební  doprovod.  Na  hlavní  stage  dorazil  Eddie  Stoilow,  Marek Ztracený,  Olga  Lounová,  Aleš  Háma.  Velký  úspěch  sklidila  také  teenager  stage,  kde  zpočátku lidi  bavil  DJ  Noir  z rádia  SPIN  a  poté  hlavně  Vladimír  518  s DJ  Mike  Trafikem  a  Terezou
Černochovou.

Důraz byl kladen také na sportovní aktivity jako skákací boty, exhibice na trampolíně, slak line, elektrokola, horolezecká stěna, půjčovna a servis kol, skatepark a další.
 
Na akci nechybělo také zastoupení streetballu/basketballu. Kde jsem se pohyboval s Mírou Rozkotem, který diváky bavil svými leteckými výkony. Velký počet kolemjdoucích si vyzkoušel jak těžké je skórovat. Velice oblíbená byla také střelecká soutěž – vyřazovačka. Došlo také na hru 2on2, kde jsme soupeřili s kluky z produkce, ale také ze zahraničními turisty a o zábavu nebyla nouze.
 
Celá akce vyvrcholila kolem 18 hodiny a nábřeží bez aut to opravdu slušelo ! 


 

KefikTV - video z Evropského dne aut 2011 (by Michaela Svojanovská)

Fotogalerie z celého dne (by Michaela Svojanovská) - ZDE

Video (by Michaela Svojanovská) - ZDE


 

Jan Kefurt


optimalizace PageRank.cz